Hormonal Sorunlar

DİYET YAPIYORUM, SPOR YAPIYORUM AMA KİLO VEREMİYORUM…

Diyete kusursuz uyarız ve çok düzenli spor yaparız fakat o hafta tartıda eksileri göremeyebiliriz. Bunun nedeni vücudunuzda meydana gelen hormonal bir bozukluk ya da vitamin ve mineral eksikliği olabilir. Diyete başlamadan önce kan ve hormon testi yaptırmak bu konuda çok önemlidir.

KİLO VERMEYİ ENGELLEYEN HASTALIKLAR

1.      İnsülin Direnci:

 İnsülin direnci; dolaşımda normal konsantrasyondaki insüline karşı azalmış cevap olarak tanımlanır. Vücut glikozu dokulara almakta zorlanır ve kullanamaz bunun sonucunda açlık hissi ve iştah artışı oluşur. Obez, diyabetik olmayan bireyler ve tip 2 diyabetik bireylerde insülin direnci görülebilir. Bu durum, gereğinden fazla yemeye ve yüksek miktarda şeker almaya neden olarak, kilo vermeyi zorlaştırır. 

2.      Polikistik Over Sendromu (PCOS) :

Polikistik over sendromu (PCOS); yumurtalıkların düzgün çalışmasını engelleyen ve kadınlarda görülen hormonal bir durumdur. Menstrüel döngü olmaması veya adet düzensizliği ile kendini belli eder. Kilo artışı PCOS’ un en yaygın etkilerinden biridir. Yapılan araştırmalarda vücut ağırlığında %5 oranında azalma olduğunda, polikistik over sendromu semptomlarında da iyileşme olduğu görülmüştür. Polikistik over diyeti ve PCOS diyeti listesi ile kilodaki %5-10’luk bir azalış adet döngüsünü düzenlemeye de yardımcı olur.

3.       HİPOTİROİDİ:

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir. Hipotiroidi rahatsızlığı olan kişilerin metabolizmaları da yavaş çalıştığı için kilo vermeleri güçleşir. Tiroid bozukluklarında ilaç tedavisi uygulandığında vücudun işleyişi de normale döner ve kilo vermek daha kolay hale gelir.

4.       CUSHİNG SENDROMU:

Cushing sendromu vücutta aşırı miktarda kortizol hormonu üretimi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Yetişkinlerde görülen en yaygın belirti kilo artışı olup özellikle gövdede belirgindir. Diğer sık görülen belirtiler hipertansiyon, hafıza problemleri, dikkat ve konsantrasyon kaybı olarak sıralanabilir. Kortizol hormonunda aşırı yükselme vücut dokularında protein kaybına neden olur. Protein kaybı ise kaslarda zayıflıkla sonuçlanır. Vücudun çeşitli yerlerinde yağ dokusu birikintileri görülür. Özellikle yüzde birikmesi sonucu ay dede yüzü ve omuzlar arasında birikmesi sonucu ise bufalo kamburu denilen durum ortaya çıkar.

5.       KANSIZLIK (ANEMİ):

Kansızlık kadınlarda daha sık görülen ve genellikle çok önemsenmeyen bir sağlık problemidir; ancak kişilerin sağlığını ve hayatlarını ciddi boyutlarda etkileyebilir. Kansızlık, halsizlik, yorgunluk, uyku hali, bitkinlik ve metabolizmada yavaşlama ile kendini gösterir. Kan kaybından dolayı demir, B12 ve folat eksiklikleri meydana gelir. Bu vitamin ve minerallerin eksikliklerinde mutlaka takviye alınmalıdır. Özellikle mensturasyon, gebelik ve emziklilik durumlarında kansızlık durumu kontrol edilmelidir.

6.       MENAPOZ:

Menopoz, ilerleyen yaşlarda kadınlık hormonu olan östrojenin azalmasıyla oluşan ve beraberinde ateş basması, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik gibi yan etkilerin yanı sıra metabolizmanın yavaşladığı ve daha az enerjinin harcandığı bir sürecin başlangıcıdır. Yapılan araştırmalarda menapoza girmiş kadınlarda iştah artışı olduğu görülmüştür. Metabolizma yavaşlaması ve iştah artışı bu dönemde kilo vermeyi zorlaştırmaktadır.

7.       PSİKOLOJİK PROBLEMLER:

Günlük hayatımızda yaşadığımız duygusal durumlar ve stres iştahımızı etkilemektedir. Psikolojik kökenli yeme bozukluklarına ek olarak depresyon, panik atak, uyku problemleri, şizofreni, manik bozukluklar, madde veya alkol bağımlılığı gibi birçok psikolojik rahatsızlık, beslenme davranışlarını ve hormonal dengeyi de olumsuz etkiler ve kilo vermeyi zorlaştırır. Yalnızca stres bile hormonal bozuklukların, iştah düzensizliğinin oluşması için yeterlidir.

DİYET SÜRECİNDE YAPILAN HATALAR:

·         Öğün Atlamak ve aç kalmak

·         Şok Diyetler

·         Yetersiz su tüketimi

·         Yetersiz ve kalitesiz uyku

·         Yanlış porsiyon kontrolü

·         Light ürünleri sınırsız tüketebilirim düşüncesi

·         Her gün tartılmak

·         Tek bir besin ile diyet yapmak

·         Diyet stresi

·         Diyette devamlı yasakların olması

·         Ekmeği diyetten çıkarmak

·         Zayıflama hapları ve shakeler kullanmak

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!